Hoe het begon

Iedereen heeft een hekel aan zwerfvuil. Zo ook bedenker en initiatiefnemer van HelemaalGroen: Jaap de Boer, gepensioneerd dierenarts.

'Ik woon in de Achterhoek in het prachtige dorp Geesteren, in 2017 door het programma 'Zomer in Gelderland' zelfs verkozen tot het mooiste dorp van Gelderland. Dat wisten we hier al, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook het schoonste dorp is. Met dit project is daar in Geesteren verandering in gekomen. Zwerfvuil vind je hier nog nauwelijks.'

'Ik heb een hekel aan wandelen, maar ik bleek een nog grotere hekel aan zwerfvuil te te hebben.'

'Na een val met mijn racefiets adviseerde de fysiotherapeut me om even te stoppen met fietsen en om een tijdje te gaan wandelen. Ik had al een hekel aan wandelen, maar ik bleek een nog grotere hekel aan zwerfvuil te hebben. Door tijdens het wandelen zwerfvuil te rapen zette ik mijn ergernis om in iets positiefs, met als beloning een schone woonomgeving en minder plastic in de natuur.'

'Als iets is opgeschoond, blijft het daar ook opvallend langer schoon.'

'Ik kreeg al snel het idee van een app, waarmee je elkaar kunt stimuleren tot het rapen van zwerfvuil. De eerste versie van dit idee heb ik nog met eigen geld  kunnen financieren. Omdat deze houtje touwtje versie al wel aansloeg, was het zoeken naar partners voor het verder ontwikkelen daarvan, en is het een continu zoeken naar sponsors en donaties om de volumes aan te kunnen en om het steeds wat gebruiksvriendelijker te maken. Met als basis nog altijd die eerste opzet.

In Geesteren zijn we in 2019 met 7 deelnemers met de allereerste versie begonnen, nu maken landelijk meer dan 13.000 deelnemers dagelijks gebruik van de HelemaalGroen app. Vanaf de  start hebben we in heel Nederland al meer dan 600.000 km schoongemaakt. Dat is zo'n 1,5 de afstand naar de maan... Daar zijn we enorm trots op, en ik hoop onze deelnemers des te meer, want zij maken dit initiatief tot een succes. Dank jullie wel!'

Maak ook jouw gemeente enthousiast!

Interesse om de app van HelemaalGroen voor jouw buurt in te zetten? Neem dan contact op. Jaap vertelt je er graag meer over.

Zelf direct meedoen?

We tellen jouw bijdrage graag op bij aan het aantal opgeschoonde kilometers. Download de gratis app van HelemaalGroen en doe direct mee!

Wil je ons sponsoren?

Heel graag! Met meer deelnemers en terugkerende updates voor de app is voor de verdere ontwikkeling steeds weer en steeds meer geld nodig. We zijn daarom heel blij als je sponsor wilt worden, of een donatie wilt doen.

We zijn blij met elk terugkerend of eenmalig bedrag!

HelemaalGroen is nu ook een ANBI stichting geworden.

Zwerfvuil-rapen-app-downloaden-Helemaal-Groen

Initiatiefnemer Jaap de Boer.

app zwerfafval-opruimen-geesteren-gelderland

Jaap wordt regelmatig geassisteerd door zijn kleinkinderen.

zwervuil-rapen-app-helemaal-groen